Hoe helpt massage bij stress?

Veel mensen die bij mij op de massagetafel komen liggen, kampen met stress. Stress die een korte periode duurt omdat er bijvoorbeeld een deadline moet worden gehaald of een belangrijke toets moet worden gemaakt. Maar ook langdurige stress omdat er zorgen zijn over financiën of zieke ouders. Hoe zit dat dan met stress en massage? Hoe helpt massage bij stress?

Wees blij met stress!
Stress kan heel handig zijn! Stress is een reactie op dreigend gevaar. Op het moment dat we een stressvolle ervaring hebben ontvangt ons brein prikkels. Onze hartslag, bloeddruk en ademhaling gaan omhoog. We zijn op onze hoede. Het hart gaat sneller kloppen voor extra activiteit of inspanning. Je lichaam wordt gereed gemaakt om harder te rennen, sprinten of het gevecht aan te gaan. Ook worden er pijnstillers door het lichaam uitgescheiden. Het lichaam wordt verdoofd. We gaan minder voelen. Deze stressprikkels zorgen voor een reactie van het lichaam waardoor we in noodsituaties kunnen handelen. Niks mis mee.

De keerzijde van stress
Het stresssysteem wordt niet alleen geactiveerd in situaties die levensbedreigend zijn maar ook bij bedreigingen van psychische aard. We maken ons zorgen of we een bepaalde baan wel krijgen, of we een toets halen of we de hypotheek nog wel kunnen betalen. Als er constant stressprikkels zijn, komt ons lichaam niet tot rust.

Met deze constante prikkels holt ons immuunsysteem achteruit. We worden kwetsbaarder voor ziekten. Een constante verhoogde hartslag en bloeddruk zijn schadelijk voor hart en bloedvaten. Ook kunnen onze hersenen op lange termijn door stress worden aangetast. We kunnen bijvoorbeeld minder onthouden of de hersenen worden zo geprogrammeerd dat we in elke situatie een gevaar kunnen gaan zien. Dat blokkeert ons uiteindelijk in hoe we door het leven gaan.

Hoe helpt massage bij stress?
Massage kan je helpen bij het ontspannen en het ervaren van minder stress. Bij een ontspanningsmassage neemt bijvoorbeeld het oxytocine gehalte toe. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het geeft je een gevoel van veiligheid en verbinding. Het zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen de negatieve effecten van stress en dat je lichaam sneller tot rust komt.

Massage kan ook effect hebben op het immuunsysteem. Door massage nemen de lymfocyten ofwel witte bloedcellen in het lichaam toe.

De witte bloedcellen hebben een rol in het immuunsysteem en zorgen dat ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen worden aangepakt en vernietigd.

Een massage helpt ook je lichaam weer te gaan voelen. Door constante stress wordt je lichaam verdoofd. Stress zorgt ervoor dat je de signalen die je lichaam afgeeft niet meer oppikt. Je gaat maar door en door. Door een massage word je je bewust van je lichaam en kan je weer beter aanvoelen wat wel en niet goed is voor je. Dat hoeft niet alleen op lichamelijke vlak, maar kan ook op geestelijke gebied zijn.

Door stress in de knoop?
Stress is ook één van de veroorzakers van spierknopen in het lichaam. Een spierknoop herken je vaak snel als deze wordt aangeraakt. Het zijn spiervezels die verkrampt zijn door voortdurende (aan)spanning. Door de verkramping kan het bloed er niet meer goed stromen en raakt de spierknoop geïrriteerd door zuurstofgebrek en opgehoopte afvalstoffen. Er wordt een seintje naar je hersenen gegeven dat het niet goed is en er ontstaat pijn. Naast de pijn van de spierknoop kunnen er ook allerlei afgeleide pijnen ontstaan zoals gewrichtspijn, rugpijn en hoofdpijn. Ook kan de algehele spier verstijven en kunnen zenuwen en bloedvaten afgekneld worden. Knopen zijn goed te behandelen door een stevige en diepe massage. Het gebruik van warmte helpt mee voor een beter resultaat. Tijdens de massage bijvoorbeeld door het gebruik van hot stones. Sommige spierknopen zijn goed en snel te verhelpen. Als knopen al langer in het lichaam zitten, zijn vaak meerdere massages nodig.

Stress een halt toeroepen?
Massage helpt dus bij het opbouwen van de weerstand en je bent door een massage beter bestand tegen de negatieve invloeden van stress. Spierknopen door stress worden aangepakt bij een massage en met de juiste massagetechnieken kan je ook weer beter je lichaam gaan voelen. Wil jij onnodige stress een halt toeroepen? Massage is misschien een manier om jou daarbij te helpen.

Kamp je ook met stress? Wil je ervaren of een ontspanningsmassage hierbij voor jou werkt?